other

Како да знаете PCB слој?

  • 2022-05-25 12:00:11
Како се прави колото на фабриката за ПХБ?Материјалот од мали кола што може да се види на површината е бакарна фолија.Првично, бакарната фолија беше покриена на целата ПХБ, но дел од неа беше гравирана за време на процесот на производство, а преостанатиот дел стана мало коло како мрежа..

 

Овие линии се нарекуваат жици или траги и се користат за да се обезбедат електрични врски со компонентите на ПХБ.Обично бојата на ПХБ плоча е зелена или кафена, што е бојата на маската за лемење.Тоа е изолационен заштитен слој кој ја штити бакарната жица и исто така спречува делови од лемење на неправилни места.Повеќеслојни кола сега се користат на матични плочи и графички картички, што во голема мера ја зголемува површината што може да се жици.Повеќеслојните табли користат повеќе единечни или двострани жици одбори , и помеѓу секоја табла ставете изолационен слој и притиснете ги заедно.Бројот на слоеви на ПХБ-плочката значи дека има неколку независни слоеви на жици, обично бројот на слоеви е парен и ги вклучува најоддалечените два слоја.Вообичаените ПХБ плочи се генерално од 4 до 8 слоеви на структура.Бројот на слоеви на многу ПХБ плочи може да се види со прегледување на делот од плочата за ПХБ.Но, во реалноста, никој нема толку добро око.Значи, еве уште еден начин да ве научиме.

 

Поврзувањето на колото на повеќеслојните плочи е преку закопано преку и слепо преку технологија.Повеќето матични плочи и картички за прикажување користат 4-слојни PCB плочи, а некои користат 6-, 8-слојни или дури 10-слојни PCB плочи.Ако сакате да видите колку слоеви има во ПХБ, можете да го препознаете со набљудување на отворите за водење, бидејќи 4-слојните плочи што се користат на главната плоча и на картичката за прикажување се првиот и четвртиот слој на жици, а други слоеви се користат за други цели (жица за заземјување).и моќ).

 

Затоа, како и двослојната плоча, дупката за водич ќе навлезе во плочата на ПХБ.Ако некои вии се појавуваат на предната страна на ПХБ, но не може да се најдат на задната страна, тогаш тоа мора да биде плочка со 6/8 слоја.Ако може да се најдат исти отвори за водење на двете страни на плочата за ПХБ, тоа е природно плочка со 4 слоја.Процесот на производство на ПХБ започнува со „подлога“ од ПХБ направена од епоксидна стакло или слично.Првиот чекор на производство е да се повлече жици помеѓу деловите.Методот е да се „отпечати“ негативното коло на дизајнираната ПХБ-плоча на металниот проводник со помош на пренос на субтрактивно.Трикот е да нанесете тенок слој бакарна фолија по целата површина и да го отстраните вишокот.Ако производството е двострано, тогаш двете страни на ПХБ подлогата ќе бидат покриени со бакарна фолија.За да се направи повеќеслојна табла, двете двострани даски може да се „притиснат“ заедно со специјално лепило.

 

Следно, дупчењето и галванизацијата потребни за поврзување на компонентите може да се изведат на плочата со ПХБ.По дупчењето со машинска опрема според барањата за дупчење, внатрешноста на ѕидот на дупката мора да биде обложена (технологија Plated-Through-Hole, PTH).Откако ќе се изврши обработката на метал во внатрешноста на ѕидот на дупката, внатрешните слоеви на кола може да се поврзат едни со други.

 

Пред да започнете со галванизација, остатоците во дупката мора да се исчистат.Тоа е затоа што епоксидната смола ќе претрпи некои хемиски промени кога ќе се загрее и ќе ги покрие внатрешните слоеви на ПХБ, па затоа треба прво да се отстрани.И дејствата за чистење и позлата се вршат во хемискиот процес.Следно, потребно е да се премачка бојата за отпорна на лемење (мастило отпорно на лемење) на најоддалечените жици, така што жиците не го допираат обложениот дел.

 

Потоа, различни компоненти се печатат на екранот на плочката за да се покаже позицијата на секој дел.Не може да покрие никакви жици или златни прсти, во спротивно може да ја намали способноста за лемење или стабилноста на тековната врска.Дополнително, ако има метални врски, „златните прсти“ обично се обложуваат со злато во овој момент за да се обезбеди висококвалитетно електрично поврзување кога се вметнуваат во отворот за проширување.

 

Конечно, тука е тестот.Тестирајте ја ПХБ за кратки или отворени кола, оптички или електронски.Оптичките методи користат скенирање за да најдат дефекти во секој слој, а електронското тестирање обично користи Flying-Probe за проверка на сите врски.Електронското тестирање е попрецизно при наоѓање шорцеви или отворени панталони, но оптичкото тестирање може полесно да открие проблеми со неправилни празнини меѓу проводниците.Откако ќе се заврши подлогата на колото, завршената матична плоча е опремена со различни компоненти со различни големини на подлогата на ПХБ според потребите - прво користете ја машината за автоматско поставување SMT за „лемење на IC чипот и компонентите на лепенката“, а потоа рачно. поврзете.Приклучете дел од работата што не може да ја изврши машината и цврсто поправете ги овие компоненти за приклучување на ПХБ преку процесот на лемење со бран/рефлора, така што ќе се произведе матична плоча.

Авторски права © 2023 ABIS CIRCUTS CO., LTD.Сите права се задржани. Напојување преку

Поддржана IPv6 мрежа

врв

Остави порака

Остави порака

    Ако сте заинтересирани за нашите производи и сакате да знаете повеќе детали, оставете порака овде, ние ќе ви одговориме штом можеме.

  • #
  • #
  • #
  • #
    Освежете ја сликата